17 Οκτ 2018

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ



Xρειαζόμαστε  έναν γονέα ως εκπρόσωπο στο Ενεργειακό Συμβούλιο. Όποιος γονέας επιθυμεί να συμμετάσχει ας το δηλώσει είτε κατευθείαν στον Διευθυντή  κ. Γκαρά , είτε στέλνοντας μας mail στο mail του συλλόγου. 

Περιγραφή του έργου

Το πρόγραμμα: «ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Βερολίνο-Αθήνα, υλοποιείται  από τον Δήμο της Αθήνας υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας με τη συνεργασία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Άνεμος Ανανέωσης», της Γερμανικής Πρωτοβουλίας Πολιτών «Σεβασμός για την Ελλάδα» (Respect for Greece) και του Ανεξάρτητου Γερμανικού Ινστιτούτου για Περιβαλλοντικά Θέματα - UFU (Independent Institute for Environmental Issues)..
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία με κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας απέναντι στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, με παράλληλη ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, προκειμένου να ορθολογικοποιηθεί η κατανάλωση ενέργειας στα σχολικά κτίρια και να μειωθεί συνολικά το οικολογικό τους αποτύπωμα.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 και θα υλοποιηθεί σε περίπου 80 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου της Αθήνας, με τη συμμετοχή 200 εκπαιδευτικών. Θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Κλίμα (European Climate Initiative), η οποία αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMUB) για τη στήριξη δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία του κλίματος.
Οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στα σχολεία που συμμετέχουν στο έργο θα ποικίλουν με βάση τα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικών και μαθητών. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται μετρήσεις σχετικές με την κατανάλωση ενέργειας στο σχολικό κτίριο, ανάπτυξη ενδοσχολικών εκστρατειών, δημιουργία ενεργειακού συμβουλίου που θα παρακολουθεί την υλοποίηση του έργου και θα κινητοποιεί τη σχολική κοινότητα, θεωρητική διαπραγμάτευση ζητημάτων σχετικών με την κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση της ενέργειας. Στο έργο των εκπαιδευτικών συγκαταλέγεται η διενέργεια έρευνας για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων, με την οποία θα αναζητηθούν οι επιτυχημένες πρακτικές για την αύξηση της ευαισθησίας της σχολικής κοινότητας και τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της σχολικής μονάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: