1 Νοε 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 14.10.2020


 Στις 14.10.2020, μετά από πρόσκληση του διευθυντή, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό σχολικό συμβούλιο, όπως άλλωστε προβλέπεται μετά από την λήξη κατάληψης αλλά και όπως είχε συζητηθεί σε συνάντηση εκπροσώπων παιδιών, γονιών, καθηγητριών/ών την προηγούμενη Τρίτη. Στο συμβούλιο συμμετείχαν ο διευθυντής, η πλειονότητα του συλλόγου διδασκόντων, 3 εκπρόσωποι του 15μελούς των παιδιών, εκπρόσωπος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου και ο πρόεδρος και η γραμματέας του ΔΣ του ΣΓ.

Τα θέματα συζήτησης όπως διαμορφώθηκαν από τον διευθυντή ήταν η αναπλήρωση των χαμένων ωρών και η αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν κατά τη διάρκεια της κατάληψης.
Το ΔΣ του ΣΓ, εγγράφως εκ των προτέρων  αλλά και κατά την έναρξη της συζήτησης, ζήτησε την κατά προτεραιότητα συζήτηση του προβλήματος του συνωστισμού στις τάξεις και γενικά της διαχείρισης της πανδημίας μέσα στους σχολικούς χώρους. Αν και μας απαντήθηκε ότι δεν αποτελεί θέμα της ημερήσιας διάταξης, στην πορεία της συζήτησης ειπώθηκαν αρκετά πράγματα.

Αρχικά ο διευθυντής (α) απαρίθμησε τις φθορές (διάφορες μικροφθορές, γράψιμο ποιημάτων σε τοίχο της αυλής, άδειασμα 2 πυροσβεστήρων, απώλεια μπαλών κ.α. με σοβαρότερη την απόφραξη λουκιών που είχαν σαν αποτέλεσμα την ημέρα της βροχής να μπουν νερά στην αίθουσα με τους υπολογιστές, επίσης καταστροφή προσωπικών αντικειμένων μιας καθηγήτριας) και (β) αναφέρθηκε στις χαμένες ώρες.
Εκπρόσωποι των μαθητών/τριών ζήτησαν συγνώμη για το σύνολο των ζημιών, δήλωσαν ότι αυτές σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τη βούληση ούτε του 15μελούς ούτε και της Γενικής Συνέλευσης που αποφάσιζε καθημερινά για την κατάληψη και, παρότι δεν γνωρίζουν τα άτομα που τις διέπραξαν, σε καμία περίπτωση δεν αποδέχονται ότι έγιναν με στόχο την καταστροφή του σχολείου. Επίσης, αναγνωρίζοντας την συλλογική ευθύνη, θα καλύψουν το μέγιστο δυνατό κόστος αποκατάστασης με χρήματα του 15μελούς. Ζήτησαν δε και δημοσίως συγνώμη από την καθηγήτρια της οποίας καταστράφηκαν τα προσωπικά της αντικείμενα, δηλώνοντας ότι θεωρούν αυτήν ως την πιο ειδεχθή φθορά.

Όσον αφορά τον τρόπο αναπλήρωσης των ωρών, κατατέθηκαν δύο προτάσεις: 1η από τον διευθυντή, για αναπλήρωση με τις ώρες των περιπάτων και των γιορτών και 2η από τα παιδιά, για αναπλήρωση μόνο με τις ώρες των περιπάτων. Κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η χρήση των ωρών και των περιπάτων και των γιορτών.

Σχετικά με το κόστος αποκατάστασης, κάποια πράγματα ήδη καλύφθηκαν ενώ για το συνολικό κόστος αναμένεται εκτίμηση αργότερα.

Υπήρξε έντονη συζήτηση γύρω από το θέμα των καταλήψεων γενικά, ενώ στο τέλος ακούστηκαν και ορισμένες προτάσεις για το χειρισμό του συνωστισμού (που όλες σκοντάφτουν στην αδυναμία πρόσληψης πρόσθετου εκπαιδευτικού προσωπικού), για την επαναπροώθηση στο υπουργείο της πρότασης για την αντεστραμμένη τάξη και για την προώθηση αιτημάτων προς τη Σχολική Επιτροπή για κάλυψη αναγκών του σχολείου σε εξοπλισμο και αναλώσιμα.

Το ΔΣ του ΣΓ, όπως ρητά διατυπώθηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θέλει  ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ και θεωρεί πρώτιστο σκοπό τόσο της δικής του ύπαρξης όσο και του σχολικού συμβουλίου, την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου. Απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό είναι η διατήρηση ενός κλίματος καλής διάθεσης, εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ  παιδιών και διευθυντή, καθηγητών/τριών


Δεν υπάρχουν σχόλια: