15 Νοε 2020

 

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

1η Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων

e mail: enosigoneon.1o@gmail.com


Τελικά ποιος πρέπει να πάρει απουσία???

Μύθοι και Πραγματικότητα


ΜΥΘΟΣ: «Είναι όλα έτοιμα για την ασφαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς» (Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, 9/9/2020)

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Σεπτέμβρης – Οκτώβρης 2020: Τα παιδιά μας παρακολουθούσαν μάθημα σε τάξεις «κλουβιά» των 25 τουλάχιστον μαθητών, με μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές που δεν καλύφθηκαν ποτέ, με παγουρίνο για νάνους και μάσκες για γίγαντες, με μία καθαρίστρια ανά σχολείο, χωρίς τακτικές απολυμάνσεις (ούτε καν στα σχολεία που έκλειναν λόγω κρουσμάτων), χωρίς να γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές και καθηγητές.

Στις 6/11/2020 περισσότερα από 500 σχολεία ήταν κλειστά λόγω κρουσμάτων, χωρίς να γίνεται ιχνηλάτηση και δειγματοληπτικά τεστ ακόμα και στα σχολεία αυτά. Όλο το χρονικό αυτό διάστημα οι γονείς αναγκάζονταν να πληρώνουν τα τεστ από την τσέπη τους, ενώ δεν υπήρχαν σαφείς οδηγίες προς το σχολείο ή τους γονείς για τους απαιτούμενους χειρισμούς σε περίπτωση κρούσματος και γενικά χωρίς καμία παρακολούθηση της διασποράς των κρουσμάτων στην σχολική κοινότητα. Κανένα ενδιαφέρον δεν υπήρξε για την παροχή στους μαθητές των τμημάτων που έκλειναν με τα απαραίτητα μέσα τηλεκπαίδευσης.


ΜΥΘΟΣ: Οι καταληψίες αποτελούν «ισχνές μειοψηφίες» που επιδίδονται «σε έκνομες ενέργειες», οι καταληψίες είναι «αρνητές της μάσκας», οι καταλήψεις είναι «εστίες διασποράς του κορονοϊού», «χρέος του Υπουργείου και της Πολιτείας είναι να αφουγκράζεται τις αγωνίες των μαθητών και των γονιών, να προσαρμόζεται στην υγειονομική κρίση και να αναζητά λύσεις», «ο αποκλεισμός των καταληψιών από την τηλεκπαίδευση είναι παιδαγωγικό μέτρο»! (Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, Οκτώβρης 2020)

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Στις 28/9/2020 περισσότερα από 700 σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη. Τα δίκαια αιτήματα των μαθητών αγκαλιάστηκαν από το σύνολο της σχολικής κοινότητας και εξέφρασαν τις πραγματικές και υπαρκτές αγωνίες μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών. Στις 9/10/2020 το Υπουργείο Παιδείας «υποδέχτηκε» με ΜΑΤ και χημικά, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν κινητοποίηση, ενώ στις 15/10/2020 έγινε σύλληψη 14χρονου μαθητή, ο οποίος κρατήθηκε στην ΓΑΔΑ για 4 ημέρες και σύρθηκε στα Δικαστήρια!!


ΜΥΘΟΣ: «Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για τη μεταφορά της μαθησιακής διαδικασίας στην εξ αποστάσεως μορφή της, στηρίζουμε με κάθε μέσο τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς μας, τα στελέχη μας, και είμαστε αισιόδοξοι ότι σε λίγο καιρό θα επανέλθουμε στην κανονικότητα» (Δηλώσεις Υπουργού Παιδείας, 6/11/2020).

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Την Δευτέρα 9/11/2020, με το «καλημέρα» της τηλεκπαίδευσης, το σύστημα άντεξε ΜΟΝΟ για τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες, στην συνέχεια «έπεσε» και χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί αδυνατούσαν να συνδεθούν. Σήμερα 10/11/2020, υπάρχει αδυναμία σύνδεσης με την πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και των ιστότοπων των σχολείων και σοβαρότατα προβλήματα και στην πλατφόρμα «webex». Αν και η Υπουργός έκανε λόγο για εξοπλισμό των σχολείων με 80.000 φορητές συσκευές, μέχρι και χθες οι συσκευές αυτές δεν «βρήκαν τον δρόμο τους» για τα σχολεία, για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που δεν έχουν.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τελικά οι μαθητές είχαν δίκιο!!

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο είναι οι πραγματικά απόντες από τα σχολεία!!

Αν άκουγαν τους μαθητές, αν άκουγαν τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αν πραγματικά «αφουγκράζονταν τις αγωνίες τους» όπως λένε, αν πραγματοποιούσαν τα δίκαια αιτήματά τους, δεν θα φτάναμε εδώ!!

Η Κυβέρνηση με την πολιτική της και την στάση της κλείνει τα σχολεία, αφού εδώ και 8 μήνες δεν πήρε ούτε ένα μέτρο για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών μας στα θρανία τον Σεπτέμβρη, ούτε ένα μέτρο για την πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση όλων των μαθητών.


Πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή επάνοδο των παιδιών μας στα σχολεία και όσο διαρκεί η τηλεκπαίδευση να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών σε αυτή.

Ζητάμε:

  • Δωρεάν ηλεκτρονικά μέσα για την τηλεκπαίδευση με ευθύνη του Κράτους σε όλους τους μαθητές. Καμία καταγραφή απουσίας σε μαθητές που δεν έχουν τα μέσα να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση. Καμία διακοπή ρεύματος και ιντερνέτ που θα στερεί από τους μαθητές την συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ουσιαστική αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλων την δημόσιων σχολείων.

  • Αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

  • Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των τμημάτων και του ολοήμερου σχολείου.

  • Στελέχωση του ιατρείου του σχολείου με νοσηλευτή, μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για τον covid 19 σε όλους του μαθητές και τους δασκάλους για την καλύτερη παρακολούθηση και πρόληψη διασποράς των κρουσμάτων.

  • Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού μονίμων εργαζομένων στην καθαριότητα, ώστε να είναι πραγματικά εφικτή η καθαριότητα των σχολείων καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους.

  • Τακτικές απολυμάνσεις όλων των σχολείων.



Για το Δ.Σ. της Ένωσης

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας

Ιωάννα Χαντζή Μαρία Κουκάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: